Vaginoplastika

Vaginoplastika je naziv za metodu kojom se korigira stijenka rodnice. Razlozi za to leže u smanjenju tonusa rodnice najčešće zbog starosnih promjena ili epiziotomije. Naime, s godinama prednji zid rodnice postaje sve opušteniji te mokraćni mjehur gubi potporu i, zbog gravitacije, sve više pada prema dolje. Kao posljedica događa se učestalo mokrenje pri svakom i najmanjem naporu a mogu se pojaviti i učestale urinoinfekcije. One, pak, mogu kontinuiranim putem dospjeti u gornje mokraćne putove te, u konačnici, dovesti do smanjenja ili gubitka bubrežne funkcije i potrebe za dijalizom.

Gubitkom tonusa stijenke i sama maternica gubi potporu te može gravitacijom pasti sve do ušća rodnice. Takva pacijentica može imati učestale upale grlića i maternice te potrebu za njihovim uklanjanjem.

Važno: korekcijom stijenke rodnice maternica se može vratiti na početnu poziciju.

Ako pacijentica ima česte zatore može doći do razvoja rektokele koja posljedično dovodi do razvoja i vaginokele. Slijedom navedenog možemo zaključiti kako je korekcija stijenke rodnice funkcionalno jako važan zahvat, neophodan velikoj većini žena višerotkinja kao i žena u starijoj dobi. Kod starijih osoba mogu se plasirati razne vrste potpornih prstenova u rodnicu. Oni sprječavaju maternicu i mokraćni mjehur u padu prema dolje zbog gravitacije i slabosti stijenke. Važno je na vrijeme i rano detektirati navedene probleme te tako spriječiti potencijalne bolesti koje se mogu razviti. Vaginoplastika je zahvat koji će mnogim ženama olakšati svakodnevne funkcionalne tegobe.

O autoru

Povezane objave