Što je kirurgija šake?

Kirurgija šake je jedna od nepoznatijih mogućnosti plastično-rekonstruktivne kirurgije. Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da je palčana kost najčešće slomljena kost na ljudskom tijelu, jasno je kako kirurgija šake igra veliku ulogu u ispravljanju posljedica raznih prijeloma. Osim samohg zahvata, kirurgija šake setakođer bavi dijagnostikom i liječenjem. Liječiti se mogu i razna oboljenja šake kao i ozljede. Neuropatija šake i gornjeg ekstremiteta, sindrom karpalnog i kubitalnog kanala, maligni tumori, bolesti tetiva, anomalije i kontrakture su samo neki problemi koji nerijetko uzrokuju bolove i nelagodu u području šake, a upravo kirurgija šake može otkloniti sve spomenute bolesti i disfunkcije.

Priprema pacijenta

S obzirom da je riječ o rekonstrukciji kostiju, preoperativni pregled i planiranje moraju biti jasni i precizni. Sami zahvat mora biti odrađen savršeno jer je područje šake vrlo osjetljivo zbog izmješanosti raznih struktura. Ukoliko se operacij izvede profesionalno i kvalitetno, neće doći do potencijalnih komplikacija i problema.

Tijek zahvata

Kako smo i spomenuli, prijelom palčane kosti je najčešća fraktura na ljudskom tijelu, a veliki dio posljedica nastalih tim prijelomom se liječi kirurški. Posljedice mogu biti komplicirane jer ozljede mogu oštetiti tetive, kosti, kožu, žile i živce, ali je kirurgija šake prilično lak i rutinski zahvat. Njime se idealno rekonstruira svaka spomenuta struktura šake što rezultira vraćanjem potpune funkcionalnosti.

Starije osobe Osim ozljeda i fraktura, povod kirurškom zahvatu mogu biti osteopenija i osteoporoza koje se javljaju kod starijih osoba. Tijek zahvat u ovakvim slučajevima je nešto drugačiji, ali su rezultati nakon operacije jednako dobri.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Svaka kirurgija šake može implicirati drugačiji oporavak. Rijetko kada su dvije operacije šake identične pa se i oporavci razlikuju od osobe do osobe. Ipak, bez obzira na težinu ozljede i složenost operacije, fizikalna medicina i rehabilitacija znatno skraćuju vrijeme oporavka i vraćanje šake u optimalno stanje.

O postupcima poput hlađenja i uzimanja lijekova protiv boli bit ćete informirani prilikom kontrolnih pregleda.