Što je abdominoplastika?

Abdominoplastika ili u engleskom žargonu poznatiji kao “tummy tuck” estetski je zahvat kojim se reducira masno tkivo i višak kože na trbuhu. Za abdominoplastikom, najčešće, posežu osobe nakon velikog gubitka tjelesne težine ili nakon višestrukih trudnoća, kada dijetalna prehrana i tjelovježba ne daju željene rezultate.

U dogovoru i prema očekivanjima pacijenta dogovorit će se jedan tip zahvata, s obzirom da abdominoplastika može uključivati tek manje uklanjanje viška kože i masnog tkiva ili, pak, opsežnije zahvate učvršćivanja trbušnog zida u cjelini.

Rezultat zahvata su ravnije, napetije trbušne stijenke i vraćanje normalnog tonusa kože pacijenta.

Po potrebi se, zajedno s viškom kože, paralelno mogu ukloniti i strije, ukoliko se nalaze na području resekcije.

Abdominoplastika je idealna za osobe normalne ili umjerene tjelesne težine, a ne preporučuje se ženama koje uskoro planiraju trudnoću.

Priprema pacijenta

Prije samog zahvata, u Poliklinici Superiora bit će potrebno obaviti konzultacijski pregled, kao i nužne dijagnostičke pretrage. Liječniku je, pritom, potrebno napomenuti moguće kronične bolesti, kao i alergije na lijekove i hranu te lijekove koji se koriste u kontinuitetu.

Zbog opasnosti od pojačanog krvarenja i pojave hematoma preporučuje se izbjegavanje lijekova koji utječu na koagulaciju krvi, a minimalno 10 dana prije same operacije preporučuje se i prestanak pušenja.

Osam sati prije same operacije ne smije se konzumirati piće niti jelo.

Dvanaest do 24 sata prije operacije tummy lifting-a područje trbuha, prsa i gornjeg dijela natkoljenica potrebno je dobro oprati antibakterijskim

Tijek zahvata

Zahvat abdominoplastike se provodi se pod općom anestezijom (pacijent nije budan). Rez se najčešće radi unutar ili neposredno iznad urogenitalnog područja, odnosno unutar linije kupaćeg kostima. U slučaju da je koža iznad pupka opuštenija od donjeg dijela trbuha, kirurg će, možda, na tom području morati napraviti rez. Šavovima će, potom, povezati opušteno tkivo i ovojnicu mišića. Duljina reza uvelike će ovisiti o količini kože koju je potrebno ukloniti.

Sam zahvat traje od četiri do šest sati, a u periodu od šest mjeseci do maksimalno godinu dana ožiljak će gotovo u potpunosti izblijediti.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Noć nakon zahvata pacijent će, pod stručnim nadzorom, provesti u Poliklinici Superiora, tijekom koje će intravenozno primiti i sredstvo protiv bolova. Neposredno nakon operacije nužno je ležati na leđima sa savijenim nogama, čime se smanjuje napetost kod zacjeljivanja. Po potrebi, bit će uveden i dren sa svake strane reza, a pacijent će dobiti i zavoj i steznik oko trbuha.

Dan nakon operacije liječnik će pacijenta uputiti kako i koliko često će vježbati listove nogu, u cilju preveniranja nastanka ugrušaka. Radi pospješivanja cirkulacije preporučuje se i što prije stati na noge te se kretati koliko je to moguće.

Moguće je prisustvo boli, u različitom intenzitetu, prvih sedam do 14 dana, a potrebne analgetike i druge lijekove pacijent će uzimati u dogovoru s liječnikom.

Steznik će biti potrebno nositi minimalno tri tjedna nakon zahvata.

Prvi kontrolni pregled zakazuje se tjedan dana nakon operacije, dok se šavovi, ovisno o brzini zacjeljivanja rane, skidaju između desetog i dvadesetog dana nakon zahvata.

Nakon zahvata zabranjeno je plivanje, a po isteku dva tjedna preporuka liječnika je i daljnje izbjegavanje zahtjevnijih fizičkih (uključujući i seksualnih) aktivnosti. Preporučuje se i dalje spavati na leđima s jastukom ispod koljena.

Iako će rez, još uvijek, biti crvene ili ružičaste boje, oko mjesec dana nakon zahvata oteklina će se smanjiti, a povući će se i hematom. Otprilike šest mjeseci do godinu dana kasnije ožiljak bi trebao u potpunosti izblijediti.

Abdominoplastika je jedan od zahvata kod kojih je za optimalne rezultate nužno maksimalno pratiti preporuke liječnika, stoga je važno držati se svih dobivenih savjeta.