Što je povećanje grudi?

Povećanje grudi je među ženskom populacijom najpopularniji kirurški zahvat. Iz godine u godinu broj tih kirurških zahvata se povećava pa je prema nekim podatcima povećanje grudi zauzelo prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih estetskih zahvata diljem svijeta. Na povećanje grudi se žene najčešće odlučuju radi poboljšanja izgleda i podizanja samopouzdanja. Do nezadovoljstva s vlastitim grudima dolazi nakon naglog gubitka kilograma i nakon dojenja, a tada kirurški zahvat može biti od velike pomoći. Iako je povećanje grudi estetski zahvat, o njemu se prije samog izvođenja potrebno vrlo dobro informirati te proći konzultacije s kirurgom. Uspješnost zahvata je gotovo stopostotna, a takva brojka je posljedica kvalitetnih konzultacija, zahvata vrhunskog kirurga i realnih očekivanja. U suprotnome može doći do neugodnih posljedica ili nezadovoljstva učinjenim promjenama.

Priprema pacijenta

Kada ste se definitivno odlučili za povećanje grudi, otprilike dva mjeseca prije zahvata obavezno prestanite s pušenjem, a kirurg će Vam najvejrojatnije preporučiti uzimanje aspirina i biljnih pripravka dva tjedna prije operacije. Na dan operacije nemojte jesti i piti.

Tijek zahvata

Povećanjem dojki se ne mijenja samo volumen grudi već se korigiraju oblik i punina. Savršeno izvedeno povećanje grudi poboljšava sve tri stavke, a za potpuni i savršeni rezultat je najprije potrebno odrediti očekivanja pacijenta. Kirurg i pacijent moraju zajedno donijeti odluku o veličini implatanta koji će biti stavljeni pod tkiva dojke. Upravo je veličina implatanata ključna za uspješan zahvat. Očekivanja pacijenta stoga moraju biti realna jer preveliki implatanti mogu nakon operacije izazvati probleme. Svako tkivo može podnijeti određenu veličinu implatanata. Ukoliko se pretjera s veličinom, implatanti mogu nakon određenog vremena postati vidljivi ili izazvati obješenost grudi. Što se samog procesa operacije tiče, on traje dva do tri sata u najvećem broju slučajeva. Pacijentu se prije početka zahvata daje opća anestezija. Rez se pravi u području donjeg ruba bradavice, a ponekad ispod pazuha. Nakon toga se postavljaju implatanti. Ovisno o vrsti i veličini implatanata, oni se mogu postaviti ispod tkiva ili ispod mišića.

Implatanti Implatanti se mogu podijeliti prema različitim kriterijima kao što su tekstura, oblik i volumen. Kada je tekstura u pitanju, najčešći izbor pacijentica i kirurga je silikonski implatant punjen viskoznim silikonskim gelom. Razlog tomu su najprirodniji izgled i najmanja vidljivost implatanata preko kože. S druge strane, pokazuju to trendovi u SAD-u, sve češći izbor pacijentica su i implatanti koji se pune fiziološkom otopinom. To je proces u kojemu se najprije ispod prsnog mišića ili prsne žlijezde postavi prazan implatant, a onda ga se puni određenom otopinom po želji pacijentice. Implatant se može puniti sterilnom slanom, polipropilenskom ili nekom drugom otopinom koje se rjeđe koriste za povećanje grudi. Europski podatci opet otkrivaju popularnost implatanata napunjenih kohenzivnim viskoznim silikonskim gelom. Ponavljamo, do najboljeg odabira za svoje grudi ćete doći u konzultaciji s kirurgom. Kada ste odabrali veličinu implatanata i njegovu teksturu, ostaje za izabrati jedan od dva oblika.

Okrugli implatanti su za razliku od anatomskih sigurniji što se tiče mogućih komplikacija i financijski povoljniji. Anatomski pak implatanti djeluju prirodnije zbog nešto šireg donjeg dijela, ali su primjetniji od okruglih.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Potpuni oporavak od operacije može trajati između četiri i šest tjedana, ali bolno razdoblje u pravilu traje tek nekoliko dana. Prvi simptomi koji nastupaju odmah nakon operacije su bol, oticanje, podljevi i otežano disanje. Mirovanje i lijekovi protiv bolova su od velike pomoći u prvoj fazi oporavka nakon operacije. Nakon nekoliko dana nastupa druga faza u kojoj je potrebno nositi poseban kompresivni grudnjak. On drži implatante na mjestu i omogućava postupno vraćanje starim navikama, obavljanju poslova i sličnome. Najčešće će Vam kirurzi preporučiti i lagano vježbanje u ovoj fazi oporavka koja u pravilu traje dva tjedna. Treća faza može potrajati još toliko, a u njoj je najvažnije da se ne izlažete teškim fizičkim naporima ili podizanju teškog tereta.

Napominjemo da je oporavak potpuno individualan i kako svaka osoba može imati drugačije simptome u drugačijem vremenskom razdoblju.

Važno je međutim nakon operacije biti i dalje u kontaktu s kirurgom te ga obavještavati o svim simptomima ili eventualnim komplikacijama. Ono što može biti vidljivo još određeno vrijeme nakon uvodno spomenutih šest tjedana jesu ožiljci koji prestaju biti vidljivi nakon nekoliko mjeseci.

Što očekivati nakon operacije?
Rezultati zahvata kojima se povećavaju grudi su zaista sjajni diljem svijeta.

Između 75 i 85% pacijentica je zadovoljno promjenama koje su stvorene zahvaljujući estetskoj kirurgji.

Broj komplikacija je zanemariv, a velika većina pacijentica se u godinama nakon operacije osjećala sretnije i s većim samopouzdanjem. Implatanti traju najmanje deset godina, a promjena može biti potrebna u slučajevima kada dođe do primjerice pucanja implatanata. Kao i kod oporavka, ovisno o načinu kako tijelo prihvati implatante i stilu života, vijek trajanja implatanata se razlikuje od osobe do osobe.