VASER lipo ultrazvučna liposukcija

Što je VASER lipo ultrazvučna liposukcija?

Vaser lipo ultrazvučna liposukcija je minimalno invazivan kirurški zahvat kojim se uklanjaju tvrdokorne masne naslage s gotovo svih problematičnih dijelova tijela, ostavljajući kožu zategnutom, a tijelo oblikovanim, uz maksimalno brz oporavak pacijenta.

Vaser lipo ultrazvučna liposukcija može se primijeniti na područje podbratka, ruku, trbuha, leđa, bedra, unutarnjeg dijela natkoljenice, pa čak i područja oko koljena i gležnjeva – dakle, gotovo svih dijelova tijela koji mogu biti problematični unatoč dijetama i vježbanju.

Prednosti ove vrste liposukcije, u odnosu na klasičnu, su višestruke: značajno manja razina boli i gubitka krvi, predvidljivi i precizni rezultati te značajno brži oporavak. Kod drugih vrsta operacija oporavak, naime, može potrajati i do dva tjedna, dok se kod vaser lipo ultrazvučne liposukcije pacijent ponekad može vratiti normalnim dnevnim obvezama već nakon četiri dana.

Ipak, potrebno je naglasiti da vaser lipo nije zamjena za mršavljenje, već ciljano uklanjanje tvrdokornih nakupina masnih naslaga koje se ne mogu riješiti dijetom i fizičkom aktivnošću. Stoga su idealni kandidati za ovu vrstu liposukcije aktivni ljudi koji redovito vježbaju.

Priprema pacijenta

Prije samog termina obavit će se konzultacijski pregled u Poliklinici Superiora, gdje će pacijent s liječnikom definirati svoja očekivanja i dobiti detaljne upute o mogućim dijagnostičkim pregledima.

Ako se zahvat izvodi na većem području možda će biti potrebna opća anestezija, pa je potrebno u Poliklinici obaviti i anesteziološki pregled.

Tijek zahvata

Zahvat se, najčešće, izvodi u lokalnoj anesteziji, moguće uz oralni sedativ, a tek ako je riječ o opsežnijem zahvatu moguće je da će biti potrebna opća anestezija.

Za razliku od klasične liposukcije, kod vaser lipo zahvata u masno tkivo se uvodi tanka sonda putem koje se ubrizgava otopina lokalnog anestetika i adrenalina. Otopina “razrjeđuje” neželjene masne jastučiće, a ultrazvučna sonda koja se, potom, uvodi kroz isti ubod emitira ultrazvučnu energiju i razbija masne stanice. Rezultat je stvaranje tzv. masne emulzije koju kirurg, potom, pomoću kanile, odnosno vakuum pumpe nježno izvlači s neželjenog mjesta.

Tako dobivene masne naslage mogu se, potom, pročistiti i transplantirati na druga mjesta na tijelu u svrhu ravnanja bora, oblikovanja drugih dijelova tijela (grudi, stražnjice…) ili korigiranje nepravilnosti nastalih tijekom ranije liposukcije.

Tijekom vaser lipo ultrazvučne liposukcije krvne žile, kapilare, živci i kolagen ostaju nedirnuti, a time je i značajno smanjena mogućnost za pojavu boli, modrica, podljeva i ostalih negativnih posljedica koje su uobičajene kod klasične liposukcije. Također, nakon vaser lipo ultrazvučne liposukcije koža ostaje zategnutija i brže se prilagođava novim konturama mišića.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Uspoređujući s klasičnom liposukcijom, pacijent se nakon vaser lipo zahvata mnogo brže vraća svakodnevnom životnom ritmu – u prosjeku nakon sedam dana, a u pojedinim slučajevima već i nakon četiri dana nakon zahvata.

U dogovoru s liječnikom, za optimalne rezultate, nakon zahvata je nužno tijekom određenog postoperativnog perioda nositi steznik. Efekt zahvata će maksimalno dobro biti vidljiv nekoliko mjeseci nakon vaser lipo ultrazvučne liposukcije.