Uklanjanje madeža i manjih kožnih promjena

Što je uklanjanje madeža?

Uklanjanje madeža i drugih promjena na koži izvodi se najčešće iz estetskih razloga, no i kada se nehotice dogodi povreda madeža uslijed koje dolazi do promjena u boji, veličini i obliku, a što može biti praćeno i bolom, svrbežom i/ili krvarenjem. Većina madeža i promjena na koži je dobroćudna, no u pojedinim slučajevima riječ je o tumorima koje je nužno kirurški odstraniti i tako prevenirati daljnju opasnost po zdravlje.

Ako se to učini u ranoj fazi, moguće je u potpunosti ukloniti sve kancerogene stanice, uz vrlo malu mogućnost ponovne pojave istih. Savjet liječnika trebale bi potražiti i sve osobe koje tijekom samopregleda primijete da madež raste, ima nejasne konture ili mijenja boju, neovisno o mogućoj mehaničkoj povredi.

Uklanjanju madeža često se pristupa i kada se nalaze na mjestima na kojima su skloni povredama, primjerice uz rub donjeg rublja ili na nezgodnim pregibima na tijelu.

Priprema pacijenta

Unutar mjesec dana prije zakazanog termina zahvata potrebno je obaviti dijagnostičke pretrage prema dogovoru s liječnikom na konzultacijskom pregledu, prilikom kojih je potrebno spomenuti i lijekove koji se moguće kontinuirano koriste.

Prije same operacije bit će potrebno madeže pregledati dermatoskopom, koji će pokazati koje je madeže nužno ukloniti. Ovaj se pregled preporučuje učiniti jednom godišnje, a kod osoba kod kojih je rizik od razvoja melanoma veći i češće.

Zbog opasnosti od pojačanog krvarenja i pojave hematoma preporučuje se izbjegavanje lijekova koji utječu na koagulaciju krvi, a minimalno 10 dana prije same operacije preporučuje se i prestanak pušenja.

Na dan zahvata preporučuje se koristiti običan sapun ili gel za tuširanje umjesto hidratantnih pripravaka.

Tijek zahvata

Uklanjanje madeža i drugih promjena na koži vrši se u lokalnoj anesteziji. Drugim riječima, pacijent je tijekom čitavog zahvata budan i kontaktibilan, a umrtvljuje se tek područje na kojem će se vršiti odstranjivanje.

Osim površinskog dijela madeža, odstranjuje se i donje tkivo koje se nalazi pod kožom, a odstranjeno tkivo se, potom, šalje na patohistološku analizu. Tako će pacijent dobiti konkretnu informaciju o mogućim naznakama bolesti.

Tijek zahvata i njegova složenost uvelike će ovisiti o nizu faktora, osobito ako se madež odstranjuje s lica. Anatomske karakteristike, debljina kože, moguće dlačice i pozicija na kojoj se madež nalazi tek su dio specifičnosti koje će utjecati na zahvat. Veliku u ulogu u prevenciji vidljivih ožiljaka i neželjene pigmentacije pritom će imati stručnost liječnika koji izvodi zahvat.

Zahvat se završava ili šivanjem rane u slučaju manjeg madeža, ili transplantacijom kože, odnosno primjenom bočnih režnjeva u slučaju većeg madeža.

Tijek oporavka i korisni savjeti

U danima neposredno nakon operacije bit će nužno redovno previjanje mjesta na kojima se madež nalazio, a nakon uklanjanja konaca ožiljak će, sukladno liječničkim uputama, nekoliko tjedana biti potrebno njegovati specijalnim dermokozmetičkim preparatima.

Tijekom oporavka, a osobito do vađenja konaca preporučuje se izbjegavati veće fizičke napore.

Oporavak od zahvata traje oko tjedan dana, no preporučuje se dulje vrijeme izbjegavati direktno izlaganje sunčevim zrakama odnosno UV zračenju.