Što je smanjenje grudi?

Smanjivanje grudi ili stručnije rečeno reduktivna mastoplastika, je kirurška metoda kojom se grudi smanjuju uklanjanjem masnog i žljezdanog tkiva te kože. Ponekad pacijentice mogu zbog prevelikih grudi imati raznih zdravstvenih problema poput deformacije kičme, glavobolja, bolova u vratu i slično, pa je smanjivanje grudi metoda kojom se ti problemi spriječavaju ili otklanjaju. Osim toga, prevelike grudi mogu predstavljati i estetski problem pa je smanjivanje grudi sve češće izvođen zahvat u svijetu.

Priprema pacijenta

Iako se veliki broj pacijnetica odlučuje za smanjivanje grudi iz isključivo estetskih razloga, vrlo je bitno shvatiti i zdravstvene okolnosti zbog kojih je reduktivna mastoplastika korisna. Prekomjeran obujam i težina grudi utječu na položaj kralježnice, što dalje može uzrokovati bolove u leđima i vratu. Osim toga, vremenom dolazi do sve jačeg znojenja ispod dojki, a i pokretnost se također može smanjiti.

Tijek zahvata

Reduktivna mastoplastika se može izvesti na tri načina, odnosno pomoću tri vrste reza. Rez može biti vertikalan, obrnuti T rez ili periareolaran. Vertikalni, odnosno okomiti rez se vrši ispod bradavice i ostavlja ožiljak do 8 centimetara dužine, ovisno o veličini grudi. Ovim se rezom grudi i podižu te izgledaju punije, zbog čega je rez neprimjetan. Periareolaran rez se radi u području bradavice i nezamjetan je zbog tamno pigmentirane kože na tom području.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Oporavak od operacija traje prilično kratko. Operirane osobe se mogu vratiti uobičajenim aktivnostima već nakon tjedan dana, uz napomenu da je obavezno nositi poseban grudnjak u tom razdoblju nakon operacije. Šavovi se vade do tri tjedna nakon zahvata. Antibiotik i analgetik su najčešće prepisani nakon operacije kako bi spriječili potencijalne upale i ublažili bolove. O svim mogućim posljedicama bit ćete obavješteni i informirani.

Rezultati
Potpuni oporavak i konačni rezultati postaju osjetljivi i vidljivi nakon otprilike pola godine. Postoperativni simptomi o kojima ćete biti detaljnije obaviješteni će slabiti tijekom toga razdoblja nakon kojega ćete osjećati mnogo lakše.

Bolovi i nelagode koje ste osjećali prije zahvata će nestati, a Vaše samopouzdanje biti povećano.