Povećanje stražnjice implatatima

Što je povećanje stražnjice implantatima?

Povećanje stražnjice implantatima ili augmentacija sve je traženiji kirurški zahvat, obzirom na svjetske estetske trendove. Implantati se koriste u slučaju ravne ili “viseće” stražnjice, kao i kod urođene asimetrije ili drugih deformacija.

Sâm zahvat augmentacije stražnjice podrazumijeva postavljanje posebnih silikonskih implantata u područje između dva sloja mišića, čime se mijenja veličina (ali ne i oblik) stražnjice.

Na povećanje stražnjice implantatima najčešće se odlučuju osobe dobrog zdravstvenog stanja i zadovoljavajuće tjelesne težine. Često se radi o kandidatima koji se redovito bave tjelovježbom i paze na pravilnu prehranu, a ponekad su u pitanju i aktivni sportaši koji na druge načine nisu uspjeli postići željeni oblik gluteusa.

Priprema pacijenta

Unutar mjesec dana prije zakazanog termina potrebno je obaviti dijagnostičke pretrage prema dogovoru s liječnikom na konzultacijskom pregledu, prilikom čega je potrebno napomenuti i lijekove koji se moguće kontinuirano koriste.

Liječnik će, pritom, preporučiti izbjegavanje lijekova koji utječu na koagulaciju krvi, a minimalno 10 dana prije same operacije preporučuje se i prestanak pušenja i suzdržavanje od konzumacije alkohola.

Nekoliko dana prije zahvata u Poliklinici Sueriora obavlja se i anesteziološki pregled, budući da se operacija odvija u općoj anesteziji.

Osam sati prije same operacije ne smije se konzumirati piće niti jelo.

Dva dana uoči zahvata preporučuje se tijelo dva puta dnevno prati antibakterijskim sapunom, bez korištenja hidratantnih krema, gelova i drugih sredstava za njegu kože.

Tijek zahvata

Povećanje stražnjice implantatima izvodi se u općoj anesteziji (pacijent spava tijekom operacije). Kandidat se tijekom operacije nalazi u ležećem položaju na trbuhu, a sâm zahvat počinje rezom duljine oko pet centimetara u središnjem pregibu stražnjice, od križne kosti prema jednom od mišića stražnjice.

U dobiveni “džep” unutar mišića kirurg će umetnuti anatomski oblikovan implantat, koji će stražnjici dati željenu veličinu. Po potrebi, u pojedinim slučajevima uz augmentaciju stražnjice može se obaviti i liposukcija donjeg dijela leđa, za izraženije rezultate.

Tijek oporavka i korisni savjeti

U razdoblju od mjesec dana nakon zahvata bit će potrebno nositi kompresivni steznik, koji će osigurati implantatu da zadrži položaj te će smanjiti oticanje. Za optimalne rezultate dva do tri tjedna nakon operacije preporučuje se izbjegavati sjedenje i ležanje na leđima.

Općenito, rezovi ne bi trebali biti izloženi opterećenju, pritisku niti naglim pokretima barem mjesec dana nakon zahvata.

Preporučuje se i mjesec do mjesec i pol izbjegavati zahtjevnije fizičke aktivnosti, uključujući napornije vježbanje.

Iako je tijek oporavka individualan i ovisi o fizičkom stanju pacijenta, ukoliko posao ne zahtijeva dugotrajno sjedenje, svakodnevnim radnim aktivnostima moći će se vratiti u prosjeku nakon dva tjedna.

Pojava boli i nelagode te oticanje i podljevi su očekivani, no ne i intenzivna, jaka bol. Ako se ista pojavi, važno je što prije se javiti liječniku.