Što je pomlađivanje ruku?

Pomlađivanje ruku je tretman za kojim, najčešće, posežu pacijenti srednje i starije dobi, kada koža na rukama gubi kolagen, elastin i sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline. Rezultat je tanka, suha, neelastična koža prošarana borama.

Prema nekim istraživanjima, čak 80 posto žena procjenjuje dob sugovornika na temelju njegovih ruku, a upravo one mogu postarati i za čitavo desetljeće. Ruke su, naime, najviše izložene štetnim utjecajima, a rezultat toga često su ruke naizgled starije od ostatka tijela.

U tretmanu pomlađivanja ruku kao dermalni filer koristi se upravo hijaluronska kiselina koju tijelo s godinama gubi, a koja je posve bezopasna budući da se u tijelu prirodno razgrađuje, nestajući tek kada se u potpunosti resorbira. Suprotno kolagenskim filerima, hijaluronski dermalni fileri nisu životinjskog podrijetla i, stoga, ne izazivaju alergije.

Priprema pacijenta

Na konzultacijskom pregledu uoči zahvata liječnik će izvršiti detaljan pregled i preporučiti daljnji tretman. Budući da je riječ o jednostavnom i brzom postupku, nisu potrebni opsežniji pregledi niti pripreme.

Tijek zahvata

Pomlađivanje ruku započinje nanošenjem anestetske kreme, nakon koje slijedi aplikacija filera na pažljivo pozicionirana mjesta na ruci. Cilj je dobiti glatku, izjednačenu površinu kože i vratiti rukama izgubljeni volumen.

Tretman je u potpunosti bezbolan i traje tek oko 15 minuta, a rezultati su vidljivi odmah: osim što ruke djeluju meko, njegovano i pomlađeno, elastičnost kože je mnogo bolja, a slabije se vide i ranije prenaglašene krvne žile.

Tijek oporavka i korisni savijeti

Pomlađivanje ruku je neinvazivan postupak s izuzetno malom mogućnošću komplikacija. Nakon samog zahvata moguća je pojava blagog crvenila i, u pojedinim slučajevima, modrice. No, i jedno i drugo nestat će tijekom sljedeća dva do tri dana.

Preporučuje se tjedan dana nakon tretmana po potrebi nježno masirati tretirano područje te izbjegavati direktno sunce, solarij i saunu. Također, poželjno je prvih tjedan dana izbjegavati grube masaže ruku i druge estetske i kozmetičke postupke.