Što je mini lifting?

Mini lifting jedan je od zahtjevnijih kirurških zahvata koji iziskuje iskustvo i vještinu kirurga koji ga izvodi, a najčešće se primjenjuje na pacijentima s viškom kože na predjelu srednjeg i donjeg dijela lica. Najčešće su u pitanju pacijenti mlađe ili srednje životne dobi čija je koža u području vrata u dobrom stanju.

Riječ je o tehnici minimalnih ožiljaka, minimalnom kirurškom zahvatu koji se provodi u lokalnoj anesteziji te se, uz minimalni rizik od komplikacija, postiže maksimalni estetski učinak.

Ožiljak od operacije bit će praktički nevidljiv, budući da će se nalaziti u naboru ispred uške, odnosno u kosi. I ovaj je zahvat moguće kombinirati s drugima, primjerice uz korekciju očnih kapaka, čeoni lifting i slično.

Priprema pacijenta

Uoči operacije potrebno je, u dogovoru s liječnikom, obaviti rutinske dijagnostičke pretrage, uključujući laboratorijske nalaze krvi. Svakako je važno liječniku napomenuti koji se lijekovi koriste, ukoliko se koriste kontinuirano. Važno je prije same operacije prestati uzimati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal. Takvi lijekovi, naime, utječu na koagulaciju krvi te povećavaju rizik od pojačanog krvarenja i pojave hematoma.

Jedno od važnih pravila za optimalan rezultat je i prestanak pušenja minimalno tjedan dana prije operacije.

Tijek zahvata

Mini lifting lica izvodi se u lokalnoj anesteziji – drugim riječima, pacijent tijekom čitavog zahvata spava. Sâm postupak traje oko 90 minuta, no još oko sat vremena traje priprema za samu operaciju. Ukupno će pacijent u Poliklinici provesti 10-ak sati, uključujući i odmor nakon samog zahvata.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Završni rezultat, odnosno efekt mini liftinga, osim o stručnosti kirurga, ovisi i o suradnji pacijenta, odnosno postoperativnoj njezi koja uključuje redovite kontrole. Postoperativni oporavak traje od tjedan do 14 dana, kada će se pacijent moći u potpunosti vratiti svojoj dnevnoj rutini i obavezama. Šavovi se odstranjuju nakon 7 dana, no preporučuje se i mjesec do mjesec i pol izbjegavati zahtjevnije fizičke aktivnosti, uključujući napornije vježbanje.

Također, za maksimalni efekt preporučuje se prvih šest mjeseci do godine dana izbjegavati izlaganje direktnom suncu, kao i izbjegavanje cigareta minimalno dva tjedna nakon zahvata.