Što je lipofiling?

Lipofiling je estetski zahvat pomlađivanja kože, korekcije bora ili manjih nepravilnosti poput udubljenja ili oštećenja tkiva, koji se temelji na transferu masnih stanica iz jednog u drugi dio tijela pacijenta. Može se koristiti i za popunjavanje nedostataka u tkivu nastalih ozljedom ili operacijom. Lipolifting se često izvodi i nakon liposukcije, kako bi se ispravile nepravilnosti kože nastale tijekom zahvata.

Tijekom same operacije koriste se masne stanice iz trbuha, bedra ili stražnjice pacijenta, koje se nakon obrade apliciraju na željeno područje – lice, usne, grudi itd.

Priprema pacijenta

Uoči zahvata potrebno je obaviti konzultacijski pregled tijekom kojeg će pacijent dobiti upute o potrebnim dijagnostičkim pretragama. Tjedan dana prije i nakon zahvata preporuča se izbjegavanje lijekova koji utječu na koagulaciju krvi, a osam sati prije same operacije ne smije se konzumirati piće niti jelo.

Također, na dan operacije ne preporučuje se korištenje preparata za tuširanje koji hidratiziraju/maste kožu. Umjesto toga, potrebno je upotrijebiti običan sapun ili gel za tuširanje, budući da koža uoči zahvata ne smije biti dodatno hidratizirana.

Tijek zahvata

Masno tkivo potrebno za lipofiling vadi se liposukcijom iz predjela trbuha, bedra ili stražnjice pacijenta, gdje se uobičajeno nalazi najveći sloj masnoća na tijelu. Tako dobivene masne stanice potom se pročišćavaju, centrifugiraju i u konačnici injektiraju na željeno mjesto te se njima ispravljaju neželjene nepravilnosti.

Za optimalne rezultate potrebno je da krvne žilice pacijenta budu dobro razvijene, budući da su od odlučujuće važnosti za trajno vidljivu promjenu na tretiranom mjestu. Naime, dio stanica tijelo neće prihvatiti, dio će odumrijeti, a procjenjuje se da je raspon “kvalitetnih” stanica od 30 do 70 posto, ovisno o pacijentu. Shodno tome, uobičajeno je da se postupak ponavlja i dva do tri puta za željene rezultate. Sama operacija traje do dva sata.

Nekoliko sati do nekoliko dana nakon zahvata na injektiranim mjestima, kao i na mjestima s kojih su uzete masne stanice, bit će vidljive otekline i modrice. Ta će područja ujedno biti zaštićena kompresijskim zavojima sljedeća dva do tri tjedna.

Nakon zahvata se preporuča izbjegavati zahtjevnije fizičke aktivnosti, uključujući napornije vježbanje.

Uz pridržavanje svih liječničkih uputa te redovitih dolazaka na kontrole i previjanja, važno je ne skidati kompresijski zavoj samoinicijativno, čak i ako se čini da više nije potreban.