Lasersko uklanjanje tetovaža

Što je lasersko uklanjanje tetovaža?

Lasersko uklanjanje tetovaža sve je traženiji estetski postupak, za kojim raste potražnja paralelno s povećanom popularnošću tetoviranja. Po nekim procjenama čak i do polovice osoba koje su se odlučile za tetoviranje tijekom života će se predomisliti i poželjeti ukloniti tetovažu. Tretman laserom ne oštećuje kožu i ne ostavlja ožiljke, razbijajući čestice tinte unutar kože. Tako razbijene čestice boje se putem limfnog sustava apsorbiraju i odstranjuju iz organizma.

Najbolji kandidati za lasersko uklanjanje tetovaža su osobe svjetlije boje kože, budući da kod tamnije puti nakon tretmana postoji opasnost za promjenu boje kože, tzv. diskromije. U tim slučajevima biti će potreban veći broj tretmana kako bi se tetovaža odstranila bez tragova na koži.

Osim toga, potrebno je napomenuti kako uspjeh postupka u mnogočemu ovisi o bojama same tetovaže i načinu na koji je nastala. Najteže se, u pravilu, odstranjuju nove tetovaže, nestručne tetovaže i tetovaže u svjetlijoj zelenoj ili plavoj te tirkiznoj boji. Najlakše se pak odstranjuju crne i crvene tetovaže, te tetovaže u tamnijim nijansama.

Kod svjetlo zelene, svjetlo plave ili tirkizne boje ponekad je potreban i veći broj tretmana za postizanje željenog efekta.

Priprema pacijenta

U Poliklinici Superiora obavlja se konzultacijski pregled, na kojemu će pacijent dobiti informacije o okvirnom broju tretmana potrebnih za lasersko uklanjanje tetovaža. Ovisno o području na kojem se tetovaža nalazi, prije svakog tretmana bit će potrebno ukloniti make up, dezodorant ili antiperspirant i/ili obrijati područje tetovaže.

Nekoliko tjedana ranije preporučuje se izbjegavati dugotrajno sunčanje i boravak u solariju.

Tijek zahvata

Lasersko uklanjanje tetovaža radi na principu svjetlosnih impulsa, odnosno laserske zrake koja razbija i raspršuje čestice tinte unutar kože. Tako razbijene čestice tijelo se, potom, rješava kroz limfni sustav, za što je potrebno od dva tjedna do nekoliko mjeseci.

Postupak ne izaziva jaču bol, a osjećaj podsjeća na štipanje.

Ovisno o kvaliteti tetovaže, boji kože i boji same tetovaže, ponekad će biti potreban i veći broj tretmana da bi se postigli željeni rezultati.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Neposredno nakon zahvata može se pojaviti crvenilo, a koža može biti vruća na dodir. Nekoliko sati kasnije moguća je pojava i sitnih krastica na tretiranom mjestu, no one se povlače već nekoliko dana nakon tretmana.

Važno je krastice ne dirati (a nikako ih samoinicijativno skidati), te pažljivo pratiti upute liječnika i koristiti propisanu dermokozmetiku. Barem mjesec dana nakon tretmana dobro je koristiti zaštitnu kremu s najvišim faktorom tijekom boravka na direktnom suncu te izbjegavati dugotrajno sunčanje.

Moguće je da će se pojaviti svjetliji ili tamniji trag na koži (hiperpigmentacija), no u pitanju je pojava koja je obično prolaznog karaktera.