Što je ginekomastija?

Smanjenje muških grudi je kirurški zahvat kojim se korigira benigno povećanje muških grudi, odnosno ginekomastija. Nažalost, statistika ne govori u prilog muškog roda: u čak trećine muškaraca već prije 40-te godine može se dijagnosticirati jedan od stupnjeva ginekomastije, a nakon 50-te čak polovica muškaraca pati od ove pojave, dok ju je u pubertetu primijetilo čak 70 posto dječaka.

Ginekomastija podrazumijeva višak masnog i/ili žljezdanog tkiva.

Uzroka ginekomastije ima mnogo – od određenih bolesti i lijekova do hormonskih poremećaja i starenja, no u čak 25 posto slučajeva uzrok ostaje nepoznat. Ponekad ginekomastiju prati i iscjedak malih količina mlijeka.

Priprema pacijenta

O samom zahvatu uvelike će ovisiti uzroci ginekomastije, pri čemu će neizbježna biti konzultacija s specijalistom endokrinologom. Idealni kandidati za smanjenje muških grudi su zdravi muškarci s realnim očekivanjima, spremni slijediti liječničke upute u pred i postoperativnom procesu.

Uz pregled endokrinologa, prije zakazanog termina same operacije nužan je i konzultacijski pregled u Poliklinici Superiora, gdje će liječnik od pacijenta zatražiti opsežnu obiteljsku i osobnu anamnezu. Pritom je, svakako, potrebno spomenuti sve lijekove koji se kontinuirano koriste, kao i moguće kronične bolesti i alergije.

Zbog opasnosti od pojačanog krvarenja i pojave hematoma preporučuje se izbjegavanje lijekova koji utječu na koagulaciju krvi, a minimalno 10 dana prije same operacije preporučuje se i prestanak pušenja.

Prema dogovoru s liječnikom, nekoliko dana prije zahvata u Poliklinici Superiora potrebno je obaviti i anesteziološki pregled, budući da se zahvat odvija u općoj anesteziji.

Osam sati prije same operacije ne smije se konzumirati piće niti jelo.

Dan prije te jutro prije zahvata uobičajene kupke zamijenite antibakterijskim sapunom, kojeg pažljivo i opsežno nanesite na prsni koš i zonu pazuha.

Tijek zahvata

Smanjenje muških grudi započinje općom anestezijom (pacijent spava tijekom zahvata), osim u slučajevima kada je područje ginekomastije manjeg promjera te je potrebna tek lokalna anestezija. Sâm zahvat u pravilu traje između dva i četiri sata.

Kod manjih zahvata ponekad je dovoljno grudi korigirati liposukcijom, dok će u složenijim slučajevima kirurg napraviti rez oko bradavice te odstraniti tkivo hipertrofične mliječne žlijezde. Rez se precizno pozicionira uz sam rub areole, što u kombinaciji s preciznim šivanjem rane garantira minimalnu vidljivost ožiljka.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Kod opsežnijih zahvata noć nakon korekcije pacijent će možda morati provesti u Poliklinici pod stručnim nadzorom, uz antibiotsku terapiju i potrebne analgetike.

Finalni rezultati uvelike će ovisiti i o nošenju steznika kojeg će biti potrebno nositi od mjesec do mjesec i pol dana.

Tjedan dana nakon zahvata potrebno se suzdržati od većih fizičkih aktivnosti, vježbanja i plivanja, a osobito od istezanja prsnog koša.
Šavovi se vade oko 10 dana nakon operacije, dok oteklina može potrajati oko mjesec dana.