PRP terapija vlasišta

Što je  PRP terapija vlasišta?

PRP terapija vlasišta jest tretman u kojem se uz pomoć krvne plazme bogate trombocitima rješavaju problemi s gubitkom kose. PRP je engleska kratica izvedena iz “Platelet Rich Plasma”, a radi se o vrsti regenerativne medicine koja se inače koristi u čitavom nizu tretmana, od liječenja oštećenog tkiva, ligamenata i kostiju do karpalnog tunela i borbe s borama i aknama.

PRP terapija vlasišta potiče ubrzan rast kose, zbog čega je ova metoda u svijetu vrlo popularna kod rješavanja problema alopecije, odnosno ćelavosti.

Prednosti PRP-a su brz oporavak bez ožiljaka, gotovo nikakav rizik od alergijske reakcije te vrlo mala mogućnost iritacije, budući da se za tretman koristi krv samog pacijenta.

Priprema pacijenta

Prije zahvata potrebno je obaviti konzultacijski pregled u Poliklinici Superiora, tijekom kojeg će pacijent s kirurgom utvrditi želje i očekivanja.Budući da se PRP terapija vlasišta izvodi bez opće anestezije, nisu potrebne opsežnije pripreme, no važno je napomenuti moguće alergije, kronične bolesti i lijekove koji se kontinuirano koriste, kao i ranije zahvate kojima je pacijent bio podvrgnut.

Tijek zahvata

PRP terapija se izvodi bez opće anestezije, uz moguće korištenje lokalnog anestetika, a čitav proces zajedno s pripremom i oporavkom traje do dva sata.

Terapija započinje vađenjem manje količine krvi pacijenta iz koje se, potom, priprema plazma bogata trombocitima. Krv se, potom, podvrgava specijalnoj centrifugi, tijekom koje se proizvodi potrebna plazma. Taj proces traje oko 20 minuta.

Istovremeno, pacijentu će biti dubinski očišćeno vlasište. Moguću nelagodu spriječit će lokalni anestetik. Kada je PRP spreman, plazma se pomoću šprice ubrizgava u vlasište, a potom će liječnik koristiti tzv. mikroiglični skalp roler kako bi plazma prodrla u dublje slojeve kože i pravilno se rasporedila po tretiranom području.

Ovakav postupak će stimulirati folikule kose na pojačan rast, a potiče se i stvaranje novih krvnih žila nužnih za poticanje zdravog rasta i razvoja kože.

Uz stručnost liječnika, rezultat PRP terapije vlasišta uvelike će ovisiti o dva faktora: stanju folikula i “kvaliteti” plazme. Naime, ako je alopecija (ćelavljenje) u odmaklom stadiju, veća je vjerojatnost da je većina folikula odumrla te ih niti PRP tretman neće uspjeti “oživjeti”. S druge strane, uspjeh tretmana ovisi i o količini trombocita u samoj plazmi – ukoliko plazma nije na zadovoljavajućoj razini, uspjeh terapije može biti upitan.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Budući da je PRP terapija vlasišta neinvazivni i praktično bezbolan postupak, pacijent se odmah po završetku može vratiti uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.

Rezultat PRP-a je obnova tkiva vlasišta, ubrzani rast kose i kvalitetnije vlasi u odnosu na ostatak kose. Ovisno o okolnostima, prema nekim studijama, uspjeh terapije može biti i do 80 posto. Također, može ju se kombinirati i s drugim terapijama za rast kose.

Potrebno je napomenuti kako PRP terapija vlasišta djeluje maksimalno godinu dana, nakon čega će je biti potrebno ponoviti.