Što je Lifting vrata?

Lifting vrata najčešće se izvodi kod osoba u dobi od 40 do 60 godina, uz moguća odstupanja sukladno individualnom procesu starenja kod svake pojedine osobe.

Do potrebe za liftingom vrata, naime, dolazi uslijed opuštanja mišića platizme, velikog mišića vrata, koji svojom kontrakcijom vuče kožu vrata. Zbog toga nastaju vertikalni nabori i neestetski “višak” kože.

Priprema pacijenta

Kao i kod ostalih zahvata ove vrste, za lifting vrata potrebno je unaprijed obaviti dijagnostičke pretrage prema dogovoru s liječnikom na konzultacijskom pregledu, uključujući pretrage krvi, EKG i pregled internista.

Također, nekoliko dana prije samog zahvata u Poliklinici Superiora pacijent će obaviti i pregled kod anesteziologa, koji će mu dati sve potrebne informacije o anesteziji u kojoj se operacija izvodi.

Tijek zahvata

Tijekom zahvata liftinga višak kože na vratu će biti uklonjen, koža će biti zategnuta, a opušteni mišić platizme mobiliziran, uz moguće odstranjivanje viška masnog tkiva podbratka.

Lifting vrata se provodi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Tijekom operacije koža se spaja u predjelu iza uha te, ovisno o opsegu zahvata, u zoni ispod brade gdje je trag zahvata praktički nevidljiv. Kompresijski zavoj u postoperativnoj fazi pomoći će koži da se adaptira na novo stanje.

Pacijent se svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima može vratiti oko tjedan dana nakon samog zahvata, a šavovi se uklanjaju sedam dana nakon operacije.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Neposredno nakon operacije moguća je pojava otekline i modrica, zbog čega se preporuča prva dva dana područje hladiti oblozima, uz odmor u ležećem, povišenom položaju.

Od tjedan do 14 dana nakon operacije potrebno je 24 sata dnevno nositi kompresni zavoj, kako bi se postigli optimalni rezultati i pospješilo smanjivanje otekline. Sljedećih mjesec dana kompresijski zavoj je dovoljno nositi samo noću. Preporučuje se i mjesec do mjesec i pol izbjegavati zahtjevnije fizičke aktivnosti, uključujući napornije vježbanje.

Uz pridržavanje svih liječničkih uputa te redovitih dolazaka na kontrole i previjanja, važno je ne skidati kompresijski zavoj samoinicijativno, čak i ako se čini da više nije potreban.