Uklanjanje ožiljaka

Što je uklanjanje ožiljaka?

Uklanjanje ožiljaka je postupak u plastičnoj kirurgiji prilikom kojeg se ožiljak potpuno odstranjuje ili se njegova vidljivost svodi na najmanju moguću mjeru. Zdravo zarastanje kože podrazmijeva zamjenu oštećenog tkiva novim vezivnim tkivom, no uslijed poremećaja u zarastanju rane može doći do abnormalnih ožiljaka koji su estetski često neprihvatljivi, a ponekad mogu i ometati funkcioniranje određenog dijela tijela.

U najvećem broju slučajeva uklanjanje ožiljaka se vrši oko šest mjeseci nakon nastale ozljede, no u rijetkim slučajevima moguće je to učiniti i nešto ranije.

Prije no što se pristupi uklanjanju ožiljaka liječnik će utvrditi niz specifičnosti koje će odrediti daljnji tijek liječenja, od starosti ožiljka do lokalizacije, orijentacije, veličine, pigmentacije itd.

Priprema pacijenta

Uoči zakazanog termina potrebno je obaviti konzultacijski pregled, prilikom kojeg je potrebno spomenuti i lijekove koji se moguće kontinuirano koriste. Zbog opasnosti od pojačanog krvarenja i pojave hematoma preporučuje se izbjegavanje lijekova koji utječu na koagulaciju krvi, a 10 dana prije samog zahvata preporučuje se i prestanak pušenja.

Šest sati prije same operacije ne smije se konzumirati piće niti jelo, a na sam dan zahvata hidratantne kupke potrebno je zamijeniti običnim sapunom ili gelom.

Tijek zahvata

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da se umrtvljuje samo zahvaćeno područje.

Uklanjanje ožiljaka bit će efikasno samo kada ga izvodi pedantan, iskusan kirurg. Ovisno o ožiljku, ponekad će biti dovoljno odstranjivanje malog dijela kože te ušivanje finim koncem s atraumatskom iglom. Potkožno tkivo će biti ušiveno po slojevima. U slučaju da je ožiljak uvučen, pristupit će se ispravljanju uz pomoć lokalnih režnjeva, ili pak korištenjem vlastitog masnog tkiva, odnosno mišića pacijenta. U nekim slučajevima bit će potrebno transplantirati kožu s drugog dijela tijela.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Tijek oporavka ovisit će o opsegu i zahtjevnosti samog zahvata. Ako se ožiljak nalazio na licu, šavovi se obično skidaju već pet do sedam dana nakon operacije, no ako se nalazio na nekom drugom dijelu tijela može proći i do 14 dana do skidanja konaca.

Tijekom oporavka, a osobito do vađenja konaca, preporučuje se izbjegavati veće fizičke napore, osobito one koji zahtijevaju jače zatezanje kože na mjestu ožiljka.

Za optimalne rezultate važno je mjesto ožiljka zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti te sukladno savjetima liječnika po potrebi njegovati specijalnim dermokozmetičkim preparatima.