Lasersko uklanjanje kapilara

Što je lasersko uklanjanje kapilara?

Lasersko uklanjanje kapilara je iznimno brz, efikasan i neinvazivan postupak koji daje odlične rezultate kod vaskularnih lezija na svim područjima tijela, uključujući lice, noge, ruke i trbuh.

Do pucanja kapilara može doći genetski, ali i uslijed niza životnih okolnosti – primjerice, tijekom trudnoće ili uslijed starije životne dobi, budući da je riječ o progresivnoj pojavi koja se obično pojačava s godinama. Laserom se, međutim, mogu ukloniti sve paučaste vene bez obzira na dob i tip kože, tijekom cijele godine i, uglavnom, bez potrebe nošenja elastičnih čarapa nakon tretmana.

Ipak, potrebno je napomenuti kako se ovim postupkom ne tretiraju i varikozne vene, već samo bezbolne crvene i plave žilice na tijelu veličine do 2 mm.

Priprema pacijenta

Uoči zahvata nužno je obaviti konzultacijski pregled u Poliklinici Superiora, na kojem će liječnik utvrditi koje se kapilare mogu tretirati i koliko će tretmana biti potrebno za željeni rezultat, uz upozorenje da za tretman koža ne smije biti jače osunčana (preplanula). To je i prilika kako bi se liječniku napomenule moguće kronične bolesti, alergije i lijekove koji se koriste u kontinuitetu.

Prije samog tretmana potrebno je odstraniti sve tragove kozmetičkih proizvoda te se, ovisno o području, oprezno obrijati.

Tijek zahvata

Za lasersko uklanjanje nešto većih kapilara koža mora biti rashlađena, nakon čega se tretira laserom. Uslijed djelovanja laserske zrake dolazi do koagulacije ili destrukcije stijenke kapilara. Postupak nije bolan, no može biti neugodan, uz osjet nalik bockanju. Kod osjetljivijih pacijenata moguće je primijeniti lokalni anestetik. Nelagoda ili moguća bol nestaju odmah nakon tretmana, koji u pravilu traje nekoliko minuta.

Prvi rezultati vidljivi su odmah, a najkasnije oko mjesec dana nakon tretmana.

Neposredno nakon tretmana može se pojaviti prolazno, jače izraženo crvenilo ili oteklina, a u rijetkim slučajevima i hiperpigmentacija koja nestaje nakon nekoliko tjedana.

Pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uz izbjegavanje zahtjevnijeg vježbanja i težih fizičkih aktivnosti unutar sljedećeg sata. Preporučuje se, također, sljedećih tjedan dana izbjegavati sunčanje te je potrebno koristiti kozmetiku za zaštitu kože od sunca s najvišim faktorom.