Što je podizanje grudi?

Podizanje grudi, stručnog naziva mastopeksija je estetski zahvat kojim se korigira izgled dojki. Grudi su zasigurno dio tijela o kojem uvelike ovisi samopouzdanje ženskih osoba, predstavljaju simbol ženstvenosti i seksualne privlačnost pa se neželjene promjene i izgled mastopeksijom mogu koirgirati. Položaj i čvrstoća, ali i ukupni izgled poprsja uspješno se mogu popraviti podizanjem grudi. Podizanje grudi se često izvodi zajedno s ugradnjom implatanata kako bi dojke dobile i na svojoj bujnosti. Kombinacija ovih dvaju zahvata daje iznimno zadovoljavajuće rezultate.

Priprema pacijenta

KANDIDATI Punoljetne, fizički već razvijene žene i djevojke su idealni kandidati za estetski zahvat podizanja grudi. Žene se, najčešće, na operativni zahvat podizanja grudi odlučuju nakon trudnoće i razdoblja dojenja , ali i u godinama kada, zbog gubitka elastičnosti, dolazi do naglog opuštanja kože pa samim time i izgleda dojki. Vrlo je važno da zdravstveno stanje pacijentica bude odlično u što će se liječnik uvjeriti na konzultacijama i nakon obavljenih pretraga.

PRIPREMA Povijest bolesti, alergije, prehrana i navike sadrže vrlo korisne informacije kirurgu prije nego se dogovori termin operacije. Mamografski pregledi su najčešće sastavni dio preoperativnih pretraga. Prestanak pušenja i konzumiranja lijekova, poput aspirina, su preduvjet koji morate ispuniti da biste se podvrgnuli operativnom zahvatu. Dan prije operativnog zahvata podizanja grudi, potrebno je tijelo oprati antibakterijskim sapunom.

Tijek zahvata

Sam zahvat se izvodi pod općom anestezijom, a traje u prosjeku pet sati. Zahvatom se najprije odstranjuje suvišna koža, a zatim se grudi i bradavice podižu na željenu i ranije dogovorenu razinu. Šavovi se rade okolo areola u vertikalnoj liniji i duž nabora grudi. Ukoliko ste se odlučili istovremeno umetati i implatante, rez može biti duži i dublji.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Oporavak može biti dugotrajniji nego kod većine estetskih zahvata pa su poptuni rezultati vidljivi tek nakon dva mjeseca. Nakon perioda oporavka, dojmovi pacijentica su vrlo pozitivni, što utječe i na podizanje njihova samopouzdanja.

OPORAVAK
Pacijentica ostaje smještena u klinici jedan dan nakon zahvata. Postoperativni tijek ponekad zahtjeva i postavljajnje drenova. Liječnik će prepisati sredstva protiv bolova prema vlastitoj procjeni. Nakon odlaska kući, pacijentice trebaju nositi posebno dizajniran grudnjak. Antibiotici i analgetici se daju kako bi spriječili moguće infekcije i bolove. Previjanja se obavljaju na kontrolnim pregledima, a šavovi se odstranjuju najčešće nakon 10-ak dana. S lakim vježbama se započinje tek kada osjetite popuštanje boli i uz odobrenje kirurga. Ukoliko se pridržavate svih uputa i savjeta, podizanje grudi će u potpunosti ispuniti svoju svrhu i ispuniti sva očekivanja.

Grudi će dobiti novi izgled i čvrstoću na zadovoljstvo svake žene koja se podvrgne operativnom zahvatu.