Što je korekcija ušiju?

Korekcija ušiju, odnosno otoplastika je korektivno estetski zahvat kojim se otklanjaju deformacije uške. Njime se najčešće korigira nepravilan otklon uha u odnosu na glavu. Klempavost, asimetričnost i prirođene deformacije uške nisu rijetkost, a korekcija ušiju je jednostvana operacija kojom se sve navedeno lako otklanja.

Priprema pacijenta

Nerazvijeni rub, plitka ušna školjka, zadebljana hrskavica i podvojena resica su uz klempavost, prevelike uši i uške nepravilnog oblika su najčešće malformacije vidljive od rođenja. Nezadovoljstvo izgledom, pogotovo ako su deformacije prisutne na području lica, može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva, manje vrijednosti i narušenog samopouzdanja. Stoga je korekcija ušiju idealan zahvat kako bi ispravili spomenute nedostatke i spriječili jačanje negativnih osjećaja. Ono što je specifično za otoplastiku i po čemu se razlikuje od većine ostalih estetskih zahvata jest da se može izvršiti već u ranoj fazi djetinjstva. Rast ušne školjke je gotovo u potpunosti završen do pete godine života pa se korekcija ušiju može obaviti već nakon navršenih šest godina djetetovog života. Time se relativno rano otklanjaju nedostaci koji mogu biti izvori spomenutog nezadovoljstva.

Tijek zahvata

Korekcija ušiju je rutinski zahvat i najčešće traje do sat vremena. Dobra priprema i kvalitetan rez su najvažniji u samom procesu operacije. Otoplastika se obavlja pod lokalnom anestezijom.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Od 24 do 48 sati nakon operacije, oko glave je obavezno nositi debeli zavoj koji mora pokrivati uške. Nakon skidanja zavoja, preporuča se nošenje elastične trake koja sprečava eventualne ozljede uški do kojih ponekad može doći prilikom spavanja. Potpuni oporavak, odnosno nestajanje boli, oteklina i podljeva traje otprilike desetak dana, a šavoi se vade nakon sedam dana.

Rezultati operacije
Nakon potpunog nestajanja svih tragova operacije, dakle za otprilike deset dana, korekcija ušiju će pokazati svoje rezultate.

Ožiljci se ne vide, a zadovoljstvo je potpuno.