Korekcija podbratka

Što je korekcija podbratka?

Korekcija podbratka kirurško je rješenje jednog od većih estetskih problema te mu se različito medicinski pristupa, ovisno o dobi i uzrocima nastanka. U pitanju je rješavanje estetski neugodnog efekta viška kože, što može biti posljedica starije životne dobi, genetike i/ili, prekomjerne tjelesne težine.

Ovisno o tome je li u pitanju akumulacija masnog tkiva u predjelu podbratka ili “višak” opuštene kože, korekciji će se pristupiti na različite načine – liposukcijom i/ili korekcijom zatezanja.

Budući da do potrebe korekcije podbratka dolazi uslijed opuštanja vratnih mišića i nakupljanja masnih naslaga, ovo kirurško rješenje mogu zatrebati osobe svih dobnih skupina i oba spola, no najčešće joj se podvrgavaju osobe srednje i starije životne dobi. Pozitivni efekti pritom su izrazito vidljivi.

Priprema pacijenta

Unutar mjesec dana prije zakazanog termina korekcije podbratka potrebno je obaviti dijagnostičke pretrage u dogovoru s liječnikom tijekom konzultacijskog pregleda, prilikom kojeg je potrebno spomenuti i lijekove koji se, moguće, kontinuirano koriste. Zbog opasnosti od pojačanog krvarenja i pojave hematoma preporučuje se izbjegavanje lijekova koji utječu na koagulaciju krvi, a minimalno 10 dana prije same operacije preporučuje se i prestanak pušenja.

Prema dogovoru s liječnikom, nekoliko dana prije zahvata u Poliklinici Superiora potrebno je obaviti i anesteziološki pregled, budući da se korekcija podbratka odvija u općoj anesteziji.

Osam sati prije same operacije ne smije se konzumirati piće niti jelo, a večer ili prije zahvata pacijent će u Poliklinici primiti i injekcijsku tromboprofilaksu.

Tijek zahvata

Korekcija podbratka provodi se u općoj anesteziji – drugim riječima, pacijent tijekom zahvata nije budan. Sâm zahvat, u mnogočemu, ovisi o dobi pacijenta. Kod starijih osoba će počešće, uz odstranjivanje masnih naslaga, biti potrebno i odstraniti mogući višak kože, što se radi najkvalitetnijih rezultata obavlja u kombinaciji s face-liftingom.

Budući da je kod mlađih osoba koža, uglavnom, elastičnija, najčešće je dostatno liposukcijom, uz pomoć kanila, eliminirati masne jastučiće te, zatim, kompresijskim zavojem pomoći koži da se adaptira na novo stanje.

Sam operacijski rez bit će gotovo nevidljiv, s obzirom da se radi ispod brade, a moguće ga je naknadno, po potrebi, tretirati i dermokozmetičkim preparatima.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Noć nakon korekcije pacijent će, uz antibiotsku terapiju, provesti u Poliklinici pod stručnim nadzorom. Sedam do 14 dana po operaciji potrebno je 24 sata dnevno nositi kompresni zavoj, kako bi se postigli optimalni finalni rezultati, pospješilo smanjivanje otekline te u cilju prevencije nakupljanja sekreta. Sljedećih mjesec dana kompresijski zavoj je dovoljno nositi samo noću. Preporučuje se i mjesec do mjesec i pol izbjegavati zahtjevnije fizičke aktivnosti, uključujući napornije vježbanje.

Uz pridržavanje svih liječničkih uputa te redovitih dolazaka na kontrole i previjanja, važno je ne skidati kompresijski zavoj samoinicijativno, čak i ako se čini da više nije potreban.

Tijekom mirovanja preporučuje se ležati s gornjim dijelom tijela u povišenom položaju.