Korekcija očnih kapaka

Što je Blefaroplastika ?

Blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka je kirurški naziv za zahvat kojim se korigiraju očni kapci i područje oko očiju. Njome se najprije stvara mladenački izgled navedenog područja, ali može pomoći i kod određenih problema s vidom. Podočnjaci, odnosno ´vrećice´ ispod očiju, spušteni kapci i vidljive bore mogu biti ukonjeni ovom vrstom kirurškog zahvata. Sve je veći broj ljudi koji se odlučuju za korekciju kapaka i kojima je blefaroplastika ispunila očekivanja.

Priprema pacijenta

Kao i kod svih operacija, blefaroplastik također zahtjeva preoperativne konzultacije s kirurgom kako bi se odredila očekivanja i upoznalo pacijenta s važnim informacijama. Općenito prije operacija treba zaustaviti eventualno uzimanje lijekova protiv bolova poput Aspirina ili Andola. Pacijent će putem ovog postupka biti upoznat i sa vrstom anestezije kojoj će biti podvrgnut. Što se samog zahvata tiče, on je kratkotrajan, rutinski i jednostavan. Ponekad se izvodi i zajedno s drugim estetskim zahvatima.

Tijek zahvata

Bleferoplastika se najčešće obavlja pod lokalnom, a iznimno pod općom anestezijom. Kako rezovi ne bi bili vidljivi oni se rade po kožnim naborima i linijama. Zatim se višak masnoća uklanja ili se premješta, mišići se reduciraju, a visak kože otklanja. Tim trima tehnikama se pacijent rješava uzroka umornog izgleda, vidljivih znakova starenja kože i otežanog vida. Osim klasične blefaroplastike u kojoj se rez radi ispod trepavica, transkonjuktivalna blefaroplastika se obavlja pomoću reza na unutrašnjoj strani sluznice oka.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Ovisno o stanju pacijenta i zahtjevnosti operacije, nakon zahvata u obzir dolazi jednodnevna hospitalizacija. Oporavak se nastavlja kućnom njegom. Ono što je posebno važno naglasiti je da blefaroplastika za razliku od ostalih zahvata gotovo uopće ne zadaje postoperativne bolove. Najčešći problem nakon zahvata je pojačano suzenje. Šavovi se vade 3 do 7 dana nakon zahvata, a odlazak na posao je najčešće moguć desetak dana nakon operacije, ili ranije sa sunčanim naočalama.
Rezultati

Potpuna očekivanja pacijenata se ostvaruju mjesec dana nakon zahvata. Tada efekti postaju potpuno vidljivi.