Kirurško podizanje stražnjice

Što je kirurško podizanje stražnjice?

Kirurško podizanje stražnjice je zahvat kojim se korigira obješenost ili višak kože na stražnjici i bedrima. Dok se obješenost kože može pojaviti zbog naglog gubitka težine, višak kože na stražnjici može biti posljedica starenja ili genetike. Oba nedostatka se mogu popraviti ovim vrstom zahvata. Iako su rezultati vrhunski, kirurško podizanje stražnjice je osjetljiv zahvat koji zahtijeva ozbiljnu pripremu i pridržavanje uputa nakon operacije.

Cilj zahvata
Cilj zahvata je podići tkivo stražnjice do željene razine. Time se pacijent rješava plosnatog i obješenog izgleda kojeg zamjenjuje obli izgled. Osim poboljšanja izgleda stražnjice i bedara, estetski se popravlja i prostor prijelaza između njih.

Priprema pacijenta

Prvi korak u pripremi operacije je prikupljanje zdravstvenih podataka i upoznavanje doktora s eventualnim ranijim estetskim zahvatima koje ste obavljali. Konzultacije trebaju informirati pacijenta o procesu zahvata, postoperativnim tretmanima i rezultatima koje može očekivati. Dva dana prije zahvata je potrebno tijelo prati antibakterijskim sapunom, a osam sati prije operacije se ne smije ništa jesti i piti. Prije zahvata se ponekad trebaju popiti preporučeni lijekovi.

Tijek zahvata

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Ovisno o stanju i količini kože koju treba ukloniti ili podići, kirurško podizanje stražnjice se može izvesti uz pomoć dva ili više rezova. Standardna metoda je rez sa stražnje strane bokova u visini glutealnih regija, uklanjanje masnih naslaga te postavljanje drena koji skuplja tekućinu ispod kože. Neki zahvati se mogu izvesti i s rezovima u preponama. Oni se rade ukoliko je cilj podići i unutarnja bedra. Kada je koža podignuta do željene razine, sliejdi šivanje i kraj zahvata. Kirurško podizanje stražnjice je jedan od kirurških zahvata s najrazličitijim individualnim pristupom pa se prilikom operacije mogu koristiti različite metode.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Oporavak započinje nošenje kompresivnog steznika odmah nakon zahvata.

Prvi dan je potrebno mirovati, a već sljedeći početi s laganim hodanjem.

Nakon nekoliko dana će dren biti izvađen, a tada se možete i tuširati. Potpuni oporavak može trajati i do dva mjeseca tijekom kojih morat enositi steznik. Podljevi, bolovi i otekline mogu biti prisutni i nekoliko tjedana nakon operacije, a vraćanje svakodnevnim aktivnostima dolazi u obzir za 7 dana.

Na kontorlnim pregledima će Vas doktor informirati o vraćanju težim fizičkim aktivnostima i ostalim svakodnevnim navikama.