Što je kemijski piling?

Kemijski piling najstarija je metoda pomlađivanja koja se pojavljuje i u povijesnim zapisima iz starog Egipta. Prije 3000 godina žene su se kupale u mlijeku i prirodnim pilinzima njegovale svoju kožu te joj tako vraćale sjaj, a te su tehnike danas, naravno, usavršene na najvišu razinu.

U Poliklinici Superiora kemijskim se pilingom, danas, na najsuvremenije načine odstranjuju čestice mrtve kože s tijela te se potiče rast novih stanica, vraćajući umornoj, sivoj koži mladolik sjaj. Ovisno o željama i potrebama, pacijentima je na raspolaganju široka paleta organskih kiselina koje se koriste za osvježavanje lica, ali i za liječenje akni, ublažavanje bora, tretiranje ožiljaka…

U pitanju je jednostavan tretman koji se, ovisno o vrsti pilinga, tipu kože i potrebama pacijenta, najčešće provodi u više tretmana tijekom perioda u trajanju od jednog do dva tjedna, neovisno o dobu godine. Neposredno nakon pilinga koža je vidljivo svježija, no konačni rezultat bit će vidljiv nekoliko tjedana nakon tretmana. Kemijski piling, naime, ima dugotrajno djelovanje, potičući nastanak kolagena i elastina u koži, zbog čega će lice iz dana u dan djelovati svježije.

Kemijski piling se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao niti osobama koje su unutar šest mjeseci bile operirane, ili pak boluju od imunosupresivnih bolesti. Također, kemijski piling se ne izvodi na području koje je bilo podvrgnuto zračenju ili laserskom tretmanu. Kod aktivne infekcije herpesa na licu, također će biti potrebno odgoditi zahvat.

U kontraindikacije ujedno spada i lijek izotretinoin. Tek šest mjeseci nakon prestanka uzimanja ovog lijeka moguće je podvrgnuti se tretmanu.

Priprema pacijenta

Kemijski piling je jednostavna metoda koja ne zahtijeva opsežnije pripreme i pretrage, ali je na konzultacijskom pregledu liječniku nužno napomenuti moguće alergije, kronične bolesti i lijekove koji se kontinuirano uzimaju, kao i povijest ranije obavljenih zahvata.

Tijekom konzultacija liječnik će eventualno preporučiti i potrebnu dermokozmetiku koju će biti potrebno koristiti prije zahvata.

Tijek zahvata

Tijekom kemijskog pilinga na kožu se, ovisno o potrebama pacijenta, nanosi glikolna, mandelična ili jedna od drugih vrsta organske kiseline, koje imaju direktan učinak na obnavljanje kože i “buđenje” kolagena i hijaluronske kiseline. Ovisno o tome na koji se sloj epidermisa, odnosno mrtvih stanica kože želi utjecati, liječnik će koristiti vrlo površinski, površinski, srednje duboki ili duboki kemijski piling.

Tijekom nekoliko tretmana, uz kombinaciju različitih vrsta pilinga, moguće je značajno pomladiti i osvježiti kožu, kao i popraviti pigmentaciju i ukloniti manje bore.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Ovisno o vrsti pilinga, neposredno nakon tretmana pojavit će se kratkotrajno crvenilo i blaga otečenost. Nekoliko dana nakon pilinga nije neobična i pojava ljuštenja kože koje može potrajati nekoliko dana, bez trajnih tragova na koži.

Kako bi neželjene posljedice bile svedene na minimum, važno je pridržavati se liječničkih uputa i redovito koristiti propisane dermokozmetičke proizvode.