Što je face-lifting?

Zatezanje lica je estetski kirurški zahvat zatezanja kože na licu. Promjene na koži su jedni od prvih znakova starenja pa se zatezanjem ti znakovi eliminiraju kako bi lice izgledalo mlađe i svježije. Zahvat najčešće podiže jagodice i kutove usana, odstranjuje višak kože ili pojačava punoću lica vlastitim masnim stanicama.

Bore su znak starenja
Zatezanje lice je najjače usmjereno na uklanjanje bora koje su znak starenja. Više je područja na licu koje bore zahvaćaju, a o tome kao i o vrsti bora ovisi vrsta kirurškog zahvata. U čeonom predjelu tako najčešće nastaju paralelne bore, dok u području nosa može doći i do pojave vertikalnih bora zajedno sa paralelnima, i one se nazivaju lavljim borama. Predobrazne bore se javljaju u području između nosa i obraza, a nazolabijalne bore se javljaju u predjelu usta. Bore nerijetko nastaju i oko brade te donje vilice, a transverzalne bore su karakteristične za vratni predio.

Priprema pacijenta

Zatezanje lica je rutinska operacija, ali je obavezno obaviti razne pretrage prije zahvata. Pretrage krvi i urina, EKG te pregledi anesteziologa i internista testiraju zdravlje pacijenta koje mora biti savršeno da bi se podvrgnuo operaciji.

Tijek zahvata

Zatezanje lice traje nekoliko sati, u pravilu ne više od tri. zahvat se izvodi pri općoj anesteziji. Primjenjujemo metodu kratkog reza jer je ona minimalno invanzivna i kao takva uzrokuje blaži oporavak pacijenta. Prema našim, ali i svjetskim statistikama, zatezanje lica je najčešći izbor osoba u dobi između 45 i 55 godina života.

Tijek oporavka i korisni savjeti

Pacijent nakon zahvata ostaje hospitaliziran jedan dan. Antibiotici, hladni oblozi i lijekovi protiv bolova se preporučuju odmah nakon operacije. prehrana treba sadržavati hranu koju je lako žvakati i probaviti. Šavovi se odstranjuju za 5 do 7 dana, a potpuni oporavak može trajati do dva tjedna.

Rezultati su vidljivi već nakon 14 dana, ali se oni nastavljaju poboljšavati tijekom sljedećih 6 mjeseci.